Логотип

Івано-Франківське обласне відділення МАН України

Адреса:

вул. Шевченка, 79, к. 101,

м. Івано-Франківськ, 76018

E-mail: man.if@ukr.net

Нові перспективи для вчителів географії, екології та їхніх вихованців

26 квітня 2024 року Івано-Франківське обласне відділення Малої академії наук України спільно з відділом освіти Рожнівської сільської ради на базі Рожнівського ліцею «Гуцульщина» імені Федора Погребенника Рожнівської сільської ради провели міждисциплінарний семінар-практикум «Нові напрями у відділеннях наук про Землю, екології та аграрних наук: розширення можливостей для реалізації науковості учасників освітнього процесу» (у рамках методичного проєкту-супроводу «Від креативного педагога до творчої особистості учня. Партнерська взаємодія») для керівників і слухачів гуртків дослідницько-експериментального напряму в системі МАН та вчителів природничих дисциплін територіальних громад області.

Учасники заходу мали можливість обмінятися власним досвідом та удосконалити форми і методи роботи з обдарованими дітьми в галузях географії, дистанційного зондування Землі, екології та суміжних дисциплін, розширити горизонти для вибору тем дослідницьких проєктів.

Пізнавальні доповіді представили Надія Дерев’янко, кандидат педагогічних наук, Заслужений працівник освіти України, директор Івано-Франківського обласного відділення Малої академії наук України про створення ситуації успіху як однієї з умов розвитку обдарованості дітей та Олена Радиш, кандидат педагогічних наук, директор Рожнівського ліцею «Гуцульщина» імені Федора Погребенника про формування освітнього середовища для науково-дослідницької діяльності обдарованих дітей в очолюваному нею закладі.

Слушні рекомендації щодо підготовки науково-дослідницьких робіт надали Роман Сливка, кандидат географічних наук, доцент кафедри географії та природознавства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Лідія Давибіда, кандидат геологічних наук, доцент кафедри геотехногенної безпеки та геоінформатики Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, методист Лабораторії ГІС та ДЗЗ НЦ МАНУ.

Під час практичної частини семінару свої науково-дослідницькі роботи презентували слухачі гуртка «Географія та ландшафтознавство» (керівник Олександра Галичук) і учні клубу «Юні лісові рейнджери» (керівник Марія Кричун).

Вчителі трудового навчання Рожнівського ліцею (Розалія Боєчко і Мар’яна Корпанюк-Красейчук) провели майстер-клас «Використання екоматеріалів як аспект збереження природи для виготовлення сувенірної продукції» та залучили педагогів до творчої роботи.

На завершення міждисциплінарного семінару-практикуму учасники відвідали Національний природний парк «Гуцульщина», діяльність якого представив Любомир Держипільський, кандидат біологічних наук, дослідник і науковець, у 1998/1999 році керівник гуртка Івано-Франківського обласного відділення МАН. У музейно-креативному просторі «Гуцульська світлиця» помилувалися унікальною косівською керамікою, неповторною різьбою по дереву, оригінальними ткацькими виробами, чудовими писанками, гуцульським строєм та прикрасами.